Az utóbbi időkben egyre több jelzés érkezik az önkormányzathoz kóborló, gazdátlan kutyákról. Felhívjuk a figyelmét minden gazdának, hogy kötelessége megfelelő kerítéssel megelőznie, hogy kutyája elszökjön, és ezzel megóvnia környezetét.Tehát, mielőtt egy kutya társsal osztanánk meg otthonunkat, győződjünk meg róla, hogy a kertünket körülvevő kerítés megfelelő-e, az elhanyagolható tényező, hogy szukát vagy kant választottunk. Ugyanis például a párzás időszakában jó szolgálatot tesz a megfelelő magasságú és kellően alapozott, biztonságos kerítés. Sok gondot okoznak azon kutyások, akik nem törődvén mások jogaival, póráz nélkül vagy önálló sétára engedik kedvencüket. Így nem csak kellemetlenséget okoznak, például a gyereknek vagy a pórázos kutyát sétáltatóknak, hanem még veszélyeztetik is őket!

És persze a kutyások – „nem kutyások” közötti feszültségekért is legtöbbször a felelőtlen kutyatartók okolhatók. Több odafigyeléssel, megfontoltsággal megelőzhető, hogy négylábú barátaink gondot okozzanak. 2014-től kötelező minden település önkormányzatának eb-nyilvántartást készíteni, a lakosok által bejelentett adatok alapján.

Ez akkor Kisnémedin is megtörtént, de a nyilvántartást háromévente kötelező felülvizsgálni és aktualizálni.Kérünk tehát minden tulajdonost, amennyiben változás történt, jelezzék felénk. Elektronikus formában letölthető a www.kisnemedi.hu oldalról az erre vonatkozó változás-bejelentő nyomtatvány. Ezt az ebnyilvantartas@kisnemedi.hu címre küldhetik be. A nyomtatvány papíralapon is leadható, a könyvtári nyitvatartási időben beszerezhető, és a művelődési ház postaládájába bármikor bedobható. Az ebekkel és eb-nyilvántartással kapcsolatban telefonon (06 30 640 12 83) Tóth-Fekete Tündét kereshetik.

Még egyszer szeretnénk kiemelni a felelősség kérdését. Lehet, hogy az alkalmanként az utcán „önsétáló” kutya nem bánt senkit, de annak, aki fél a kutyától, minden szabadon kószáló eb egyformán veszélyesnek látszik. Kérjük a lakosság segítségét abban is, ha kóbor kutyát látnak, ne a közösségi oldalakon, komenntekben osszák, hanem a fenti elérhetőségeken önkormányzatunknak jelezzék. Ha valóban gazdátlan kutyát találnak, azt csak akkor tudjuk a gyepmesterrel elvitetni, ha ő az állatot zárt vagy fix helyen találja. Ezért, aki teheti, csalogassa zárható helyre ideiglenesen a kutyust. Köszönjük az együttműködésüket!

Kisnémedi Község Önkormányzata